Du är här: Start / Referenser / Bergen

Bergen centrum

Bergen centrum
Bergen
Norge
Projektet genomfört av
Envac Norge AS
Projektstatus
Ongoing
Nyckelord
Norge / Bostadsområde

En modern stad med gamla anor. Belägen i kustlinjen mellan Atlanten och höga fjäll, omgivet av en skärgård gör Bergen till en av de naturskönaste städerna i norra Europa.

Bergen är Norges andra stad med 275 412 invånare. Det är en gammal stad, grundad redan 1070 och med ett rikt historiskt arv. Stadskärnan är kuperad och präglas av trähus, tätt packade kring smala gränder. På grund av sin täta trähusbebyggelse har staden plågats av återkommande stadsbränder. Denna unika bebyggelse ställer givetvis stora krav på en modern infrastruktur, inte minst på avfallshanteringen. En allt kraftigare förtätning av innerstan parad med växande avfallsmängder och ett behov av att kunna erbjuda samma källsorteringsmöjligheter som omgivande områden har medfört att stadens politiker 2006 tog beslut om att installera sopsug i hela innerstan.

Man bestämde sig att lägga ned sopsug parallellt med installation av fjärrvärme i Bergen centrum. Tre sopsugssystem, för tre olika områden i centrum planerades. Det kommunala avfallsbolaget BIR AS fick i uppdrag att projektera, handla upp och sköta driften av systemet. Man skapade BIR Nett AS ett helägt dotterbolag för projektet. Upphandlingen för den första fasen vanns hösten 2010 av Envacs norska dotterbolag, Envac Norge AS.

Finansiering genom brukarna - Avfallssystemet skall hantera tre separata avfallsfraktioner i två inkast. Papper och plast i ett och restavfall i det andra. Även 15 självtömmande papperskorgar kommer att kopplas på sopsugssystemet. Både hushåll och kommersiella verksamheter skall anslutas. De kommersiella brukarna får speciella inkast, försedda med lås och så kallade passerkort, som är anpassade för att kunna ta emot upp till 120-litersäckar. Härigenom kan man få en individuell registrering av de kommersiella brukarna och de kan belastas i relation till den mängd och typ av avfall som de gör sig av med. Finansieringen av installationen av det underjordiska avfallssystemet är tänkt att ske till lika delar av hushållen och de kommersiella verksamheterna. BIR Nett AS förfinansierar installationen genom att ta ut en extra årsavgift för alla hushåll i Bergens kommun.

Graveklubben – ett unikt koncept för att samordna underjordiska installationer. För att undvika att installationerna blir en belastning för staden har alla stora installatörer gått samman och bildat en förening – Graveklubben.

Graveklubbens verksamhet började i samband med att Bergens Kommun 2007 inrättade nya direktiv för grävning i centrum. Verksamheten både informerar om och koordinerar installation av infrastruktur i Bergen centrum. Graveklubbens planering har inte bara minskat belastningen på innerstan den har också sparat mycket pengar åt kommunen. Men det är inget lätt koncept att införa. Många kommuner har försökt, men få lyckats. Det krävs en eldsjäl och ett starkt politiskt stöd för att konceptet ska lyckas. Första etappen av sopsugssystemet invigdes av Bergens borgmästare,  Harald Schjelderup (Ap), den 26 oktober, 2015.        

Basinformation för projekt
LandNorge
StadBergen
Projektstart2008
Anläggning drifttagen2015
Systemdata
Typ av systemStationärt vakuumsystem
SubsystemSVS 500
AnvändningsområdenBostadsområde, Stadskärna
Full kapacitet19 ton per dag
Antal fraktioner3
Antal inkast465
Typ av avfallRestavfall, Papper, Skräp (Självtömmande papperskorg), Plast