Du är här: Start / Referenser / GIFT City

Gujarat International Finance & Tec City

Projektstatus
Ongoing
Nyckelord
India / Stadskärna

GIFT City, i den indiska delstaten Gujarat, är ett jättelikt projekt som initierades av Premiärminister Narendra Modis då han fortfarande var guvernör för delstaten. Projektet omfattar 112 höghus på mellan 25-60 våningsplan med plats för både lägenheter, kontor, sjukhus, butiker och skolor.

Det är den första integrerade sorterings- och sopsugterminalen i världen.

Envacs sopsugsystem, där den första fasen togs i drift redan den 1 april i år kommer att kunna hantera 400 ton avfall per dag när systemet är fullt utbyggt runt år 2025. Då kommer GIFT City att ha:

  • 25 000 lägenheter
  • 100 000 boende
  • 50 000 arbetsplatser
  • Köpcentrumet som planeras förväntas ha 25 000-50 000 besökare om dagen

GIFT City är planerat som ett Smart city, vilket även har påverkat valet av avfallslösning. Varje byggnad kommer att ha två parallella schakt, ett för matavfall och ett för blandat avfall. Båda avfallsströmmarna transporteras i det gemensamma rörsystemet till avfallsterminalen. 

I terminalen sorteras den blandade fraktionen automatiskt i plast, papper och metall och restavfall. Det är den första integrerade sorterings- och sopsugterminalen i världen.

Den första av 8 terminaler och sorteringsanläggningar är i drift sedan april 2015, den samlar in avfall från de två första tornen. Inför nästa byggfas diskuteras att suga restavfallet direkt till en anläggning inom området där avfallet omvandlas till energi.

GIFT City utvecklas som svar på Indiens snabbt växande behov av en finansiell tjänstesektor som kan mäta sig med de bästa finansiella handelsplatserna i världen. Genom att installera den allra senaste tekniken och erbjuda lokaler i absolut världsklass vill man attrahera inte bara globala företag utan även Indiens ”top talent”.

Ramakhant Ja, VD för GIFT City kommenterar: ”GIFT City är Indiens första Smart city som utvecklas till ett finansiellt nav för Indien. Vi har valt att satsa på en smart infrastruktur som adderar värde till projektet i sin helhet och till alla urbana funktioner och verksamheter.

Premiärminister Narendra Modis vision om en ”Clean India movement” som är en viktig ambition uppfylls i och med att avfallshanteringssystemet eliminerar allt manuellt arbete och minimerar behovet av tunga avfallstransporter inom området”.

GIFT Citys underjordiska avfallstransportsystem, som beräknas vara värt 600 miljoner kr vid färdigställande år 2025 kommer att bli ett av de största i världen.

Basinformation för projekt
LandIndia
StadGandhinagar, Gujarat
Projektstart2013
Anläggning drifttagen2015
Färdigställande2028
Systemdata
Typ av systemStationärt vakuumsystem
SubsystemSVS 500
AnvändningsområdenStadskärna
Full kapacitet400 ton per dag
Antal fraktioner2
Typ av avfallRestavfall, Organiskt matavfall, Blandat återvinningsbart med papper, Skräp (Självtömmande papperskorg)