Du är här: Start / Referenser / Nyhavn

Nyhavn

Nyhavn
Köpenhamn
Danmark
Projektet genomfört av
Envac Danmark AS
Projektstatus
Completed

Det stationära vakuumsystemet, sopsugen, installerades i Nyhavn 1996.

Längs kajen finns det åtta utomhusinkast anslutna och sedan våren 2012 även 6 stycken självtömmande papperskorgar. Systemtet används av både områdets boende i de 150 lägenheterna, de 120 restauranger/barer/kontor och småbutiker samt nu även av besökare i området.

De vanliga sopnedkasten är låsta och kan bara användas av områdets boende och kommersiella verksamhet medan de självtömmande papperskorgarna är tillgängliga för alla.

2005 flyttades den gamla terminalen från gatunivå till en underjordisk bunker för att ge plats åt en ny teaterbyggnad. Samtidigt ersattes de första inkasten med en uppgraderad modell och ett helt nytt kontrollsystem installerades. Det stationära vakuumsystemet förbereddes då för att även kunna hantera skräpet från gatorna.

Våren 2012 kopplades 6 stycken självtömmande papperskorgar på systemet och i juni 2015 ytterligare två. Totalt är det 8 stycken som täcker hela nordsidan av Nyhamn.

Under sommarmånaderna när Nyhavn är som mest välbesökt och det är full fart dygnet runt samlas det in ca 60 ton avfall per vecka.

De självtömmande papperskorgarnas övre del är designade av den danska arkitekten Erik Brandt Dam.

Basinformation för projekt
LandDanmark
StadKöpenhamn
Anläggning drifttagen1996
Färdigställande1996
Systemdata
Typ av systemStationärt vakuumsystem
SubsystemSVS 500
AnvändningsområdenHistorisk stadskärna, Bostadsområde
Full kapacitet3 ton per dag
Antal fraktioner1
Antal inkast16
Rörlängd i meter500
Typ av avfallRestavfall, Skräp (Självtömmande papperskorg)