Odense Havn

Odense Havn
Odense
Danmark
Projektet genomfört av
Envac Danmark A/S
Projektstatus
Completed
Nyckelord
Danmark / Bostadsområde

Odense kommun har ett huvudsakligt mål för framtidens avfallshantering när det gäller  förbättringar av användarservicen. Detta inkluderar höga krav på kommunmiljön och inte minst arbetsmiljön för avfallsinsamlarna.    

I anslutning till övergången mellan Odense Havn och skapandet av den nya "Promenadebyen" har kommunen lagt ner stort arbete på att få de allmäna ytorna attraktiva.  

Papperskorgs vakuum avfallsinsamlingssystemet i Odense Havn är ett pilotprojekt, där kommunens avfallsinsamlare både samlar in avfallet och äger systemet. Projektet är ett fullskaletest för att dra ekonomiska-, tekniska-, miljö- och arbetsmijöerfarenheter av papperskorgssystemet.

För första gången i Danmark så samlas flera olika avfallsfraktioner in på samma ställe. Det samlas in från sopnedkasten i husen, från papperskorgarna på allmänna ytor och från lättillgängliga inkast för användare inom kommersiell verksamhet (emballage- material, plastflaskor, papper etc.).

Systemet är designat för att kunna expandera och anslutas till ett stationärt vakuumsystem som kommer att kunna täcka ett större område än nuvarande. Initialt så hanterar vakuumsystemet kommunalt avfall från de tre första höghusen och åtta papperskorgarna på hamnkajen.

Papperskorgarna och nedkasten för bostadskvarteren är designade av Arkitekt Erik Brandt Dam.

Basinformation för projekt
LandDanmark
StadOdense
Projektstart2009
Anläggning drifttagen2009
Färdigställande2009
Systemdata
Typ av systemMobilt vakuumsystem
SubsystemMVS 362
AnvändningsområdenBostadsområde
Full kapacitet1.500 liter per dag
Antal fraktioner2
Antal inkast9
Antal lagringstankar2
Rörlängd i meter400
Typ av avfallBlandat återvinningsbart utan papper, Papper, Skräp (Självtömmande papperskorg)