Du är här: Start / Referenser / Ursvik

Stora Ursvik

Stora Ursvik
Sundbyberg
Sverige
Projektet genomfört av
Envac Scandinavia AB
Liknande projekt
Annedal
Projektstatus
Ongoing
Nyckelord
Sverige / Bostadsområde

Stadsdelen kallas ofta Stora Ursvik men området marknadsförs som Ursvik - stadens gröna hörn.

Det har lagts stor vikt på att skapa trivsel och trygghet i Ursvik som ska vara en levande stadsdel dag som kvällstid. Mycket kretsar kring arkitektur, natur och platser för aktivitet, men också kring den närmast unika konstsatsning som gjorts i området. Det har varit viktigt att skapa ett område som är blandat både till innehåll och till befolkning. Flerfamiljshus, villor och radhus blandas med butiker och service, natur och rekreationsområden.

Området började bebyggas innan beslutet att det skulle vara sopsug togs. Detta medför att inte hela området är anslutet till sopsugen. Framförallt så är det området som består av villor och radhus som inte är anlutna.

Spektakulär och miljöklassificerad sopsugsterminalbyggnad med en "living wall"

Det är Sundbybergs stad som har låtit bygga anläggningen. Mycket arbete har lagts på den arkitektoniska gestaltningen av terminalbyggnaden. Fasaden har såväl screentryckt betong som uppglasade delar. Den östra fasadväggen har klätts med en växtvägg på 250 kvadrat, kallad ”living wall” och är Sveriges första växtvägg i den storleken utomhus. Den består av mer än 2 000 plantor av 20-talet gräs- och örtsorter. Med minimalt underhåll, kommer denna gröna vägg motstå temperaturvariationer och ge en frodig grönska i många år framöver. Gröna väggar filtrerar alla typer av gifter och föroreningar och gör luften runt omkring renare, de har till och med visat sig förlänga livslängden på byggnader.

För att möta Sundbybergs kommuns höga miljökrav har byggnaden miljöklassats och certifierats enligt BREEAM, ”Excellent”. Terminalbyggnaden är den första byggnaden att få betyget excellent som färdig byggnad enligt BREEAM-SE. 

Övrigt avfall Andra avfallsfraktioner som glas, kartong/wellpapp och metall lämnas vid kommunens återvinningsstationer.

 

Basinformation för projekt
LandSverige
StadSundbyberg
Projektstart2007
Anläggning drifttagen2014
Färdigställande2025
Systemdata
Typ av systemStationärt vakuumsystem
SubsystemSVS 400
AnvändningsområdenBostadsområde
Full kapacitet9 ton per dag
Antal inkast300
Typ av avfallRestavfall, Organiskt matavfall, Papper