Felanmälan

Vakuumsystemets historia

Ingen minns längre vem som ställde frågan “varför suger vi bara damm och inte sopor också” under ett möte angående ett centraldammsugarsystem för Sollefteå Sjukhus. Men ur frågan föddes idén om sopsugen.

Det var sent 1950-tal och på plats runt bordet fanns Torsten Karefelt, konstruktionsansvarig på sjukhuset, Olle Genberg, chefsarkitekt, Sten Olsson, VVS-konsult och Olof H Hallström, ägare och VD för Centralsug AB. Ingen visste om det över huvudtaget var möjligt, men Olof Hallström antog utmaningen.

Tekniska hinder – en utmaning

Eftersom Olof Hallström var en sann teknikoptimist var inget tekniskt problem för svårt att lösa. Han hade ett par år tidigare, med hjälp av ett arv från försäljningen av fädernesgården, köpt företaget Ingvar Gustafsson AB som senare ändrade namn till Centralsug AB. Företaget var specialiserat på konstruktion och installation av centraldammsugare. Med erfarenheten från dammsugarna i bagaget återvände Olof Hallström till Stockholm för att söka ett svar på en fråga som för många fortfarande förefaller utopisk. Efter ett par veckor återkom Hallström med ritningar på en sopsuganläggning för sjukhuset. Resten är historia …

Första sopsuganläggningen

1961 installerade Centralsug AB den första sopsugen i världen på Sollefteå Sjukhus. Anläggningen är i drift än idag, fortfarande med många originaldelar från början av 60-talet.

Det första bostadsområdet med sopsug

1965 installerades den första sopsugen för hushållsavfall. Det var Fastighets AB Förvaltaren, ett kommunägt bostadsföretag i Sundbyberg som vågade prova den nya tekniken i sitt nybyggda bostadsområde Ör-Hallonbergen. Även den här anläggningen är i drift än i dag och bostadsområden har blivit det största användningsområdet för sopsuganläggningar.

Många år senare bytte Centralsug namn till Envac. Men det är en helt annan historia.

 

Världens första sopsug

Här inspekterar man installationen på Sollefteå sjukhus. Året är 1961, och sopsugen ser dagens ljus. Anläggningen är fungerar än idag.

Relaterade länkar

Felanmälan