Kort om

Det är här sopsugens historia börjar. Sjukhuset skulle installera ett centraldammsugarsystem från företaget Centralsug AB numera Envac AB.

På den tiden var sådana system relativt vanliga framförallt i kontors-byggnader. Det som var helt nytt däremot var att idén föddes om att på liknande sätt transportera sjukhusets sopor. Så när sjukhuset 1961 byggdes nytt utrustades det med världens första automatiserade avfallsinsamlingssystem.

“Om vi nu kan suga damm från varenda hörn av sjukhuset, varför kan vi inte göra samma sak med sopor?”

Det sägs att det var ur denna fråga som idén med sopsug föddes. Den ställdes på ett möte angående centraldamm-sugarsystemet för Sollefteå Sjukhus. Läs mer här om hur det började.

Mindre miljöpåverkan, lägre kostnader

Systemet har fortsatt att optimera sjukhusets avfallshantering. I en jämförelsestudie som gjordes 2013 kom det fram att Sollefteå sjukhus hade det mest effektiva avfallshanteringssystemet av alla sjukhus i Sverige.

Patrik Jacobsson som är Verksamhetschef på Region Västernorrland säger; jämfört med övriga sjukhus i regionen, som inte har ett sopsugssystem, har vi betydligt färre avfallstransporter, en mindre miljöpåverkan samt lägre kostnader på sjukhuset i Sollefteå.

”Eftersom systemet har få rörliga delar ser jag ingen gräns för systemets tekniska livslängd”, avslutar Jacobsson. ”Det visar hur viktigt det är att ha ett smart och långsiktigt perspektiv när beslut ska tas. Speciellt när det gäller att skapa en hållbar infrastruktur.”

Vi har naturligtvis fått byta ut och uppgradera vissa delar men mycket original finns kvar. Systemet har fungerat bra under de senaste sex decennierna.”

7 inkast

1 fraktion

restavfall

500 meter rör

Kontakta oss

Vill du veta mera om Envac så fyller du enkelt i formuläret och skickar det. Vi svarar så fort vi bara kan!

* Kontaktformulär obligatoriska fält